Περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων τυροκομείου ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ

Διαχείριση αποβλήτων

Η διαχείριση των αποβλήτων μας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον ήταν πάντοτε υψηλά στις προτεραιότητές μας.
Ο καν. 142/2011 κατατάσσει τον «ορό γάλακτος», που είναι και το κύριο υγρό απόβλητο της τυροκομικής διαδικασίας, στην κατηγορίας 3 των ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ 3). Η νομοθετική αυτή ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χρήσης του ορού γάλακτος ως ζωοτροφή από αιγοπρόβατα.

Η μονάδα μας, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της γύρω περιοχής, θέλησε να κάνει πράξη τις δυνατότητες που προσφέρει η σχετική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα το τυροκομείο ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ διαμόρφωσε τις εγκαταστάσεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής του τυρόγαλου από τους κτηνοτρόφους. Οι υποδομές μας περιλαμβάνουν μια ανοξείδωτη δεξαμενή αποθήκευσης της ημερήσιας παραγωγής ορού γάλακτος, χωρητικότητας 30m3 και δίκτυο σωληνώσεων για την απευθείας παραλαβή του από τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
Με τον τρόπο αυτό οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν σε καθημερινή βάση τον «ορό γάλακτος» από τις εγκαταστάσεις μας και να τον χρησιμοποιούν ως ζωοτροφή, παρέχοντας στο ζωικό τους κεφάλαιο τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και εξοικονομώντας μέρος των λειτουργικών τους εξόδων. Η περίσσεια της ημερήσιας παραγωγής ορού γάλακτος μεταφέρεται σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

Παράλληλα η παραγωγική μας διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μικρών ποσοτήτων στερεών αποβλήτων από τη φάση της συσκευασίας των προϊόντων, τα οποία συλλέγονται σε κάδους ανακύκλωσης, ανάλογα με την πρώτη ύλη.

Η μονάδα μας είναι υπερήφανη που έχει καταφέρει να εφαρμόσει λύσεις κυκλικής οικονομίας με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Διαχείρηση Αποβλήτων

Περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων τυροκομείου ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ